ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ο ελληνικός καφές κάνει θραύση στα εστιατόρια που δέχονται ξένους  τουρίστες.

Οι παραλλαγές του πολλές, για να ανταποκρίνονται στους χαρακτήρες των ανθρώπων. Έτσι έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των: Βαρύς, Ελαφρύς, Γλυκός, Μέτριος, Ναι και  Όχι, Σκέτος, Βραστός, Μερακλίδικος, Βαρύ γλυκός, Γλυκύ Βραστός κ.α.

Και επειδή αρέσει ο ελληνικός καφές σε μία ιδιαίτερα δυναμική αγορά τουριστών που επισκέπτεται δημοφιλείς προορισμούς της χώρας δεν θα ήταν άσχημη ιδέα δίπλα στα ατελείωτα γουναράδικα που λειτουργούν πλέον στα νησιά μας στοχεύοντας στους Ρώσους τουρίστες ή στα εστιατόρια με αγγλικό πρωινό που στοχεύουν στους Βρετανούς να προστεθεί και ο ελληνικός παραδοσιακός καφές ως μέρος της τουριστικής μας κουλτούρας για την προσέλκυση των επισκεπτών μας.

Και ως ατραξιόν ή εργαλείο μάρκετινγκ για περισσότερους επισκέπτες δεν θα μπορούσε να λείπει και το «δωρεάν» διάβασμα του φλιτζανιού…

Επί του θέματος τώρα! Για να φτιάξουμε έναν σωστό λοιπόν τέτοιο καφέ, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προμηθευτούμε τα σωστά προϊόντα και να τον κάνουμε με το σωστό τρόπο.

Αρχικά, το ιδανικότερο είναι να προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές.

Αν το μπρίκι σας δεν είναι μπρούτζινο ή είναι μεγάλο, τότε το καφεδάκι θα βγει καλό πιο δύσκολα.

Επίσης, αν και ο καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη, είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας. Οπότε προμηθευτείτε καλύτερα ένα γκαζάκι και μην προτιμήσετε το μάτι της κουζίνας σας!

Τώρα, βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια.

Το νερό να μην είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, να είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε (2 κουταλίτσες κοφτές για γλυκό, 1 για μέτριο).

Προσοχή τώρα εδώ:

♦ μην βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά

♦ ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ξανα-ανακατέψετε!

♦ αφήστε τον να ψηθεί μέχρι να φουσκώσει αλλά προσοχή:

βγάλτε τον ακριβώς τότε που πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα! Μην αφήσετε να κάνει φουσκάλα/ες (να μην βράσει δηλαδή) αλλά και από την άλλη αφήστε τον να φουσκώσει.

Αν ο καφές σας δεν έχει καϊμάκι, σημαίνει είτε ότι τον παρα-ψήσατε, είτε ότι δεν βάλατε επαρκή ποσότητα καφέ, είτε επειδή τον ανακατέψατε και μετά εκτός από την αρχή.

Αν βγει νεροζούμι δοκιμάστε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.

Αν βγει σαν «χώμα» (σαν να πίνεις χώμα) τότε απλά θέλει παραπάνω ψήσιμο (δεν τον αφήσατε να φουσκώσει αρκετά).

Αν πρόκειται για 2 καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, κοκ. Εναλλάξ δηλαδή μέχρι να γεμίσουν τα φλυτζάνια, κι όχι να γεμίσετε πχ το πρώτο και μετά το δεύτερο.

Να ξέρετε και ότι ο καφές ξεθυμαίνει. Οπότε για να τον απολαύσετε καλύτερα, φροντίστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται και να τον φυλάσσετε  σε συσκευασία ερμητικά κλειστή.

Επίσης, υπάρχει διαφορά από μάρκα σε μάρκα. Γι’ αυτό δοκιμάστε ποικιλία ώστε να δείτε ποια θα σας κάνει τον πιο καλό ελληνικό καφέ.

Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:

 

  • Βαρύς
  • Ελαφρύς
  • Γλυκός
  • Μέτριος
  • Ναι και Όχι
  • Σκέτος
  • Βραστός
  • Μερακλίδικος
  • Βαρύγλυκος
  • Γλυκηβραστός
  • 2-3 κουταλιές καφέ
  • ½ – 1 κουταλιά καφέ
  • 2-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Καθόλου ζάχαρη
  • Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
  • Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  • 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
  • 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

Πηγή: www.chrysoupolinews.com